najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie

4.51 (180 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Przepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę je na Boże Narodzenie co roku, niezmiennie od lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 1/2 kg mąki
    4 łyżeczki sody
    1/2 kg miodu
    400 g masła
    2 - 3 paczki przyprawy korzennej
    1/2 kg cukru
    3 jajka
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Najlepsze pierniczki na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam do dużej miski i połączyłam z sodą. Miód rozpuściłam razem z masłem i przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajka. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować