Śnieżna babka na Boże Narodzenie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka na Boże Narodzenie? Brzmi absurdalnie, ale tak nie jest. Babki piecze się na Wielkanoc, ale kto powiedział, że na Boże Narodzenie nie można? Nietypowe ciasto zaskoczy najbliższych. Robi imponujące wrażenie. Udekorowana lukrem smakuje najlepiej.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 4 jajka

    - 1 szklanka cukru

    - 1 szklanka maki tortowej

    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej

    - 20 dag margaryny

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1 cukier waniliowy

    - niebieski barwnik spożywczy

    Lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:

    - cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Śnieżna babka na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, na przemian wlewamy ciasto zwykłe i ciasto niebieskie, mieszamy patyczkiem aby powstały wzorki. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.
  • 3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 4. Dekoracja: Zimną babkę dekorujemy lukrem i posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować