Makowo-piernikowy torcik na Boże Narodzenie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bez takiego torcika nie wyobrażam sobie świąt.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 2jajka
    - 2 łyżki cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 2 łyżki mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka sypkiego maku

    Krem piernikowy:
    - 250 g serka mascarpone
    - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 200 g pierników w czekoladzie

    Dodatkowo:
    - 4 kostki czekolady gorzkiej
    - świąteczne słodycze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowo-piernikowy torcik na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczeni i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: Serek mieszamy z przyprawą do piernika. Kilka pierników odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy na małe kawałki. Pierniki dodajemy do serka i mieszamy. Biszkopty przekładamy kremem.
  • 3. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy torcik. Dekorujemy odłożonymi piernikami i słodyczami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować