Makowo-piernikowy torcik na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczeni i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
2.Krem: Serek mieszamy z przyprawą do piernika. Kilka pierników odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy na małe kawałki. Pierniki dodajemy do serka i mieszamy. Biszkopty przekładamy kremem.
3.Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy torcik. Dekorujemy odłożonymi piernikami i słodyczami. Gotowe!
Komentarze