Przepis na spaghetti zwykle jest prosty i szybki do zrobienia. I o to w tym chodzi. Zwykle wybieramy spaghetti jako alternatywę dla bardziej pracochłonnych dań. Z naszymi przepisami w kuchni poradzi sobie nawet amator. Jak się robi spaghetti?

Spaghetti – przepisy na klasyki kuchni włoskiej

Sukces udanego spaghetti zależy w dużej mierze od makaronu. Powinien być ugotowany al dente, czyli być miękki z zewnątrz, a w środku pozostać lekko twardy. Nasze danie nie tylko będzie lepiej smakować, a my nie będziemy czuć się po nim ciężko. Jak ugotować makaron al dente? Nitki spaghetti wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut. Dokładny czas gotowania zawsze możemy sprawdzić na opakowaniu.

Po ugotowaniu makaronu warto odlać pół szklanki wody, w której się gotował. Dodajmy wodę do sosu – zagęści go i sprawi, że będzie lepiej oblepiał makaron. W przypadku spaghetti dobrze sprawdzają się lekkie sosy, takie jak klasyczny pomidorowy. W kuchni włoskiej znajdziemy kilka klasyków, które przygotujemy z użyciem właśnie makaronu spaghetti.

Jednym z nich będzie z pewnością spaghetti bolognese. Przepis na spaghetti bolognese zakłada przygotowanie aromatycznego sosu pomidorowego z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Spaghetti po bolońsku możemy po przygotowaniu posypać startym parmezanem. Innym klasykiem na bazie sosu pomidorowego jest spaghetti arrabbiata. Sos doprawiamy między innymi czosnkiem, ale swój wyjątkowy smak zawdzięcza papryczce chili.

Zupełnie innym daniem jest spaghetti carbonara. Jak zrobić spaghetti carbonara? Przepis jest wyjątkowo łatwy. Gorący makaron mieszamy z surowym żółtkiem, podsmażonym boczkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak pomysłu na obiad? Sięgnij po przepis na spaghetti!

Zebraliśmy dla Ciebie aż 30 pomysłów na to danie z różnymi składnikami – lekkie z domowym pesto - na przykład pesto z suszonych pomidorów i bardziej treściwe z sosami (zobacz nasz przepis na sos pomidorowy z pomidorów świeżych), warzywne i z dodatkiem mięsa - jak spaghetti bolognese, szybkie i proste, jak i wymagające więcej składników. Wszystkie pyszne! Dla miłośników długich makaronowych nitek mamy też artykuł o włoskiej klasyce - 4 najlepsze sosy do spaghetti, których nie można nie spróbować!

Spaghetti bolognese, carbonara czy spaghetti putanesca to pyszne klasyki, ale przepis na spaghetti to wiele więcej możliwości! Makaron smakuje świetnie praktycznie ze wszystkimi dodatkami, a możliwość  zestawiania ich w  pyszne kompozycje tylko rozwija naszą kreatywność i pobudza kubki smakowe. Zanim zabierzesz się do pracy, przeczytaj też nasz poradnik - jakie mielone do spaghetti.

Jak jeść spaghetti? – przepis na sukces

Spaghetti może przysparzać nam nieco kłopotu w kwestii sposobu jedzenia. Jak powinniśmy je jeść, by nie pochlapać sosem siebie i współbiesiadników. Sposoby są dwa. Możemy użyć widelca i łyżki lub samego widelca. Jedząc makaron widelcem i łyżką, nawijamy nitki na widelec, przykładamy go do łyżki i zwijamy makaron w zgrabną porcję na jeden kęs. Drugi sposób to użycie samego widelca. Umieszczamy go pionowo w talerzu z makaronem i obracamy dopóki nie uda nam się nawinąć porcji makaronu. Spaghetti będzie smakować najlepiej, jeśli podamy je w głębokim talerzu.