Mus z zielonej herbaty

  • wyświetlono: 453 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny deser prosto z japońskiej kuchni

joanna74
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- zielona herbata (liściasta, np. japońska sencha): 6 łyżek
- mleko: 225 mililitrów
- śmietana kremówka: 450 mililitrów
- cukier: 8 łyżek
- Żelatyna: 4 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Mus z zielonej herbaty

  • 1. Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewać na małym ogniu, aż się cukier rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
  • 2. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Przecedzić do garnka, dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  • 3. Musem napełnić małe japońskie filiżanki do herbaty (albo małe szklaneczki), wstawić do lodówki do zastygnięcia. Deser można ozdobić kandyzowanymi owocami, albo skórką pomarańczową z syropu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimakuchnia Japońskawiosnajesieńzielona herbatakolacja we dwojezielony_konkurs

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka z herbatą

Dodane przez: magi1

Galaretka z herbatą

Bardzo lubię robic desery, a zwłaszcza...

Pascha z zieloną herbatą

Dodane przez: PolskaGotuje

Pascha z zieloną herbatą

Wielkanocna pascha bez bakalii......

piernik z herbatą

Dodane przez: muszka16

Piernik z herbatą

Przepyszny piernik z nutką herbatki

Piernik z herbatą

Dodane przez: PolskaGotuje

Piernik z herbatą

Przepis przesłała Magdalena Maciąg.

image-066mdti

Dodane przez: adela7

Lody z zieloną herbatą

Dla osób lubiących zieloną herbatę...

sernik z herbatą Matcha

Dodane przez: PolskaGotuje

Japoński sernik z zieloną herbatą Matcha.

Kolejny przepis z tradycji japońskiej....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE