Mus z zielonej herbaty

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszny deser prosto z japońskiej kuchni

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zielona herbata (liściasta, np. japońska sencha): 6 łyżek
    - mleko: 225 mililitrów
    - śmietana kremówka: 450 mililitrów
    - cukier: 8 łyżek
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus z zielonej herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewać na małym ogniu, aż się cukier rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
  • 2. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Przecedzić do garnka, dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  • 3. Musem napełnić małe japońskie filiżanki do herbaty (albo małe szklaneczki), wstawić do lodówki do zastygnięcia. Deser można ozdobić kandyzowanymi owocami, albo skórką pomarańczową z syropu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielona herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować