REKLAMA

PTASIE MLECZKO Z GALARETKĄ Z ZIELONEJ HERBATY

wyświetlono: 857 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Domowe ptasie mleczko... z jogurtu naturalnego z dodatkiem galaretki z zielonej herbaty, oblane gorzką czekoladą. Pychotka! Jest z nim niewiele pracy, a smakuje naprawdę znakomicie! Puszysta pianka jogurtowa w gorzkiej czekoladzie - ciężko się jej oprzeć

opublikowany: 08.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki cukru pudru
    2 torebki zielonej herbaty
    1-2 łyżeczki cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka masła
    3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić PTASIE MLECZKO Z GALARETKĄ Z ZIELONEJ HERBATY?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką lub mikserem.
    2 łyżeczki żelatyny zalewamy małą ilością zimnej wody w celu napęcznienia, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu z cukrem i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Otrzymaną masę wykładamy do form silikonowych na batony (wymiary 12 x 4 cm), wypełniając 3/4 ich objętości. Jeżeli nie posiadamy takich form na batony, to możemy użyć keksówki o wymiarach 25 x 12 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Masę jogurtową wkładamy do lodówki, do momentu stężenia, a w tym czasie przygotowujemy galaretkę z zielonej herbaty.
  • 2. Torebki zielonej herbaty umieszczamy w kubku, zalewamy ok. 200 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2-3 min. Herbatę słodzimy 1-2 łyżeczkami cukru, w zależności jaka ma być słodka.
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z gorącą herbatą. Lekko studzimy i wylewamy na stężałą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki, do stężenia.
  • 3. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Studzimy.
    Gotowe ptasie mleczko wyjmujemy z form, kroimy na kawałki o wymiarach około 6 x 4 cm i oblewamy chłodną czekoladą. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, w celu zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Kolorowe ptasie mleczko z galaretką

Oto szybki pomysł na smaczny i delikatny deser. Rozkosz dla podniebienia!:)

kategoria: ptasie mleczko Desery galaretki opublikowany: 02.05.2014 | wyświetlono: 6003 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ania1408 Ania1408

Ptasie mleczko

Najpierw przygotowywała je moja mama, teraz przyszła kolej na mnie.

kategoria: ptasie mleczko Desery lody galaretki opublikowany: 16.07.2013 | wyświetlono: 22057 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE