Ciasto przełożone kremem i oblane niezwykłą polewą poleca się do kawki. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem śliwek kalifornijskich.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto (na formę 23 x 38 cm):
9 jajek
35 dag cukru kryształu
25 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
szczypta soli
krem:
3 szkl. mleka
8 łyżek cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
200 g śliwek kalifornijskich
60 ml spirytusu
polewa:
½ kostki margaryny (12,5 dag)
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany 18 %
1 galaretka cytrynowa
Murzynek z kremem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę proszek i kakao przesiać i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30-35 min. w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół. (Placki można nasączyć spirytusem ze śliwek).
2.Krem: śliwki zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień śliwki osączyć i pokroić. Szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Do kremu wmieszać wcześniej osączone śliwki.
3.Polewa: galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Lekko wystudzić. Czekoladę i margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i przestudzoną galaretkę. Dobrze wymieszać i wystudzić.
Komentarze