Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od mojej idolki w pieczeniu ciast - Siostry Anastazji :-) Ciasta z Jej przepisów zawsze smakują znakomicie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (forma 26x35):
    9 jajek
    1 szklanka cukru (pojemność 250 ml)
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kakao ciemne wg uznania

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    cukier do smaku
    200 g masła
    200 g śliwek suszonych
    100 ml alkoholu (wódka lub rum)

    Polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    130 g masła
    120 ml gęstej śmietany
    1 galaretka o dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić formę i rzucić biszkoptem o blat z wysokości ok. 40-50 cm. Włożyć biszkopt do formy i czynność powtórzyć. Biszkopt studzić w formie.
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej:

    Śliwki suszone pokroić na kawałki i zalać alkoholem, zostawić na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć na sitko i odsączyć. Pozostały alkohol rozcieńczyć wodą - będzie do nasączania biszkoptu. Budynie ugotować w 500 ml mleka, dodać cukier do smaku i wystudzić. Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodawać letni budyń. Do kremu wmieszać wymoczone śliwki. Masę podzielić na dwie części.
  • 3. Przygotowanie polewy:

    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
  • 4. Przygotowanie ciasta:

    Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Dolną część nasączyć alkoholem ze śliwek i rozsmarować kremem budyniowym. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Ostatnią górną część ciasta również nasączyć i wylać na nią lekko tężejącą polewę czekoladową. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.

    Na górę ciasta można zetrzeć białą czekoladę.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować