Murzynek ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :)

Ciasto wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g margaryny

    1/2 szkl wody

    2 szkl cukru

    3 łyżki kakao

    4 jajka

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 szkl mąki pszennej

    5-10 śliwek

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

    Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu.

    Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować