Murzynek z kremem budyniowym i śliwkami

  • wyświetlono: 530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tego ciasta nie może zabraknąć na święta u mnie w domu. Jest sprawdzone od wielu lat, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

  • 12 porcje
  • 1min

Składniki

Składniki: (na formę 23 x 38 cm):
ciasto biszkoptowe:
9 jajek,
35 dag cukru kryształu,
25 dag mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 płaskie łyżki kakao,
szczypta soli
krem budyniowy:
0,5 litra mleka
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
2 żółtka jaj,
250 g masła,
4-5 łyżek cukru,
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
polewa:
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
ok. 50 ml mleka 3,2%
ok. ½ płaskiej łyżeczki żelatyny
oraz:
ok. 200 g suszonych śliwek bez pestek,
1 kieliszek spirytusu lub wódki,
czekoladowe ozdoby lub starte orzechy do posypania ciasta,

Sposób przygotowania przepisu:

Murzynek z kremem budyniowym i śliwkami

  • 1. Suszone śliwki przelać wodą , a następnie zalać alkoholem. Odstawić na ok. 4 godziny, odsączyć i drobno pokroić. Pozostałym alkoholem nasączyć ciasto.
    ciasto biszkoptowe:
    Mąkę proszek i kakao przesiać i delikatnie wmieszać w masę.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku oraz resztę składników. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobiną oleju. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    Po wystudzeniu przekroić na pół. Placki nasączamy alkoholem ze śliwek.
    krem budyniowy:
    Do ok. ½ szklanki mleka dodać budynie oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać powstały budyń i gotować cały czas mieszając do uzyskani odpowiedniej konsystencji, przestudzić.
    Masło utrzeć na puszysto i stopniowo połączyć z przestudzonym budyniem oraz śliwkami.
    polewa:
    Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej, konsystencji. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie mieszać aby była gładka.
    Przełożenie ciasta:
    Na nasączone ciasto wyłożyć ok. 3/4 kremu budyniowego, przykryć drugim ciastem i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch wylać przygotowaną polewę. Udekorować według uznania. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Porady

Jeśli ciasto będą jeść dzieci to zamiast alkoholu śliwki możemy namoczyć w wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętasuszone śliwkina każda okazjęprzyjęcieboże narodzenieimprezaciasto z krememciasto z kremem budyniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Nasze ulubione ciasto w sezonie...

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Przepis znaleziony na blogu Moje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE