Murzynek z kremem budyniowym i śliwkami

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Tego ciasta nie może zabraknąć na święta u mnie w domu. Jest sprawdzone od wielu lat, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (na formę 23 x 38 cm):
    ciasto biszkoptowe:
    9 jajek,
    35 dag cukru kryształu,
    25 dag mąki pszennej,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    2-3 płaskie łyżki kakao,
    szczypta soli
    krem budyniowy:
    0,5 litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
    2 żółtka jaj,
    250 g masła,
    4-5 łyżek cukru,
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
    polewa:
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    ok. 50 ml mleka 3,2%
    ok. ½ płaskiej łyżeczki żelatyny
    oraz:
    ok. 200 g suszonych śliwek bez pestek,
    1 kieliszek spirytusu lub wódki,
    czekoladowe ozdoby lub starte orzechy do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Murzynek z kremem budyniowym i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki przelać wodą , a następnie zalać alkoholem. Odstawić na ok. 4 godziny, odsączyć i drobno pokroić. Pozostałym alkoholem nasączyć ciasto.
    ciasto biszkoptowe:
    Mąkę proszek i kakao przesiać i delikatnie wmieszać w masę.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku oraz resztę składników. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobiną oleju. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    Po wystudzeniu przekroić na pół. Placki nasączamy alkoholem ze śliwek.
    krem budyniowy:
    Do ok. ½ szklanki mleka dodać budynie oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać powstały budyń i gotować cały czas mieszając do uzyskani odpowiedniej konsystencji, przestudzić.
    Masło utrzeć na puszysto i stopniowo połączyć z przestudzonym budyniem oraz śliwkami.
    polewa:
    Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej, konsystencji. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie mieszać aby była gładka.
    Przełożenie ciasta:
    Na nasączone ciasto wyłożyć ok. 3/4 kremu budyniowego, przykryć drugim ciastem i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch wylać przygotowaną polewę. Udekorować według uznania. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Porady

Jeśli ciasto będą jeść dzieci to zamiast alkoholu śliwki możemy namoczyć w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować