Murtabak, czyli placki z mięsem

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są bardzo popularne w Malezji i Brunei.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 45 dag mąki
    ● 3/4 łyżeczki soli
    ● 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    ● 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 dag masła
    ● olej do smażenia
    Farsz:
    ● 60 dag mielonej baraniny lub wołowiny
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 1/4 łyżeczki pieprzu
    ● 1/4 łyżeczki kurkumy
    ● 60 dag posiekanej cebuli
    ● 20 ziaren kardamonu
    ● 2 łyżki uprażonych ziaren kolendry
    ● anyż gwiazdkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki

Murtabak, czyli placki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: na odrobinie oleju
    podsmażamy kurkumę. Wlewamy
    do miseczki. Wkładamy pozostałe składniki i smażymy.
    Mieszamy z kurkumą.
    Doprawiamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Mieszamy
    z proszkiem do pieczenia,
    solą i 300 ml wody. Wyrabiamy.
    Schładzamy 8 godzin.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 porcje.
    Cienko rozwałkowujemy i smarujemy masłem. Zagniatamy
    i formujemy 4 kule. Odstawiamy
    na pół godziny. Rozwałkowujemy
    na kwadraty. Na środek
    każdego kładziemy po 1/4
    farszu i wlewamy lekko rozkłócone
    jajko. Oprószamy solą
    i pieprzem. Składamy w kwadraty.
    Smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować