Murtabak, czyli placki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: na odrobinie oleju
podsmażamy kurkumę. Wlewamy
do miseczki. Wkładamy pozostałe składniki i smażymy.
Mieszamy z kurkumą.
Doprawiamy.
2.Mąkę przesiewamy. Mieszamy
z proszkiem do pieczenia,
solą i 300 ml wody. Wyrabiamy.
Schładzamy 8 godzin.
3.Ciasto dzielimy na 4 porcje.
Cienko rozwałkowujemy i smarujemy masłem. Zagniatamy
i formujemy 4 kule. Odstawiamy
na pół godziny. Rozwałkowujemy
na kwadraty. Na środek
każdego kładziemy po 1/4
farszu i wlewamy lekko rozkłócone
jajko. Oprószamy solą
i pieprzem. Składamy w kwadraty.
Smażymy.
Komentarze