Tradycyjnie cebularze robi się z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego, ale równie smaczna.
60 min
Dla 2 osób
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
ok. 40 g świeżych drożdży
ok. 3/4 - 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
3 cebule
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka tłuszczu do podsmażenia
Cebulki, czyli placki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotuj zaczyn: do kubka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, ok 1/2 szklanki cieplej wody oraz ok 2 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj o odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować i pięknie wyrósł. Pozostałą mąkę oraz sól przesyp do większej miski.
Gotowy zaczyn przełóż do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ponieważ po wyrobieniu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja być miękka i elastyczna. Gotowe ciasto odstawiamy do rośnięcia ( ok 15-20 min powinno wystarczyć). W tym czasie przygotuj farsz.
2.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, ale tak aby ciągle była biała. Pod koniec posyp solą, jeszcze chwilkę podsmaż i odstaw do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta, odrywaj po małym kawałku i formuj kulkę ( jak na bułkę), następnie za pomocą wałka lub ręcznie rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm. Pamiętając, aby na środku placuszka zrobić nieco większe wgłębienie. Następnie nałóż porcję farszu, delikatnie przyciśnij go to ciasta i ponownie odstaw do rośnięcia na ok 10 - 15 min.
3.Wyrośnięte placuszki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ale tylko same brzegi, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru. Piecz przez ok 20-25 min z temp. 200C.
Komentarze