Obiadowe placki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, cukru i drożdży robię zaczyn, odstawiam na ok. 15 minut aby wyrósł. Do mąki dodaje zaczyn, sól, żółtko i olej, zagniatam elastyczne ciasto, nakrywam miską, pozostawiam na 30 minut aby wyrosło.
2.Cebulę i czosnek obieram, kroję , szklę na maśle, dodaje pokrojone pieczarki, podsmażam, dodaję mięso, podsmażam, doprawiam przyprawami, mieszam, dodaje pokrojoną w kostkę paprykę, mieszam. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na pół, formuje placki, okrągłe i spore, układam na blaszkach. Ciasto smaruje przecierem, nakładam farsz. Piekę 20 minut w temp. 200 stopni, posypuję startym serem, zapiekam jeszcze 5 minut.
Porady
Tak wykonane placki ja jadam same, dzieci wolą polać keczupem.
Komentarze