Sałatę wykorzystuję nie tylko do sałatek i surówek. Te placki mogą stanowić samodzielny posiłek, wówczas najlepiej podać je z sosem tzatziki; mogą być też dodatkiem do dań mięsnych np. gulaszów
Sałatanki czyli placki z sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłucz i odstaw, aby ociekła z wody. Do miski wbij jajko i ubij je mikserem. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę pęczka posiekanego koperku oraz porwaną na mniejsze części sałatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Masę delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, dodaj szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcję ciasta, smaż placki na rumiano na wolnym ogniu.
3.Do placków można podać sałatkę z pomidorów: wystarczy 2 pomidory pokroić w kostkę, dodać resztę koperku, doprawić solą, pieprzem i octem. Smacznego!
Komentarze