Muffinki walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na Walentynki upiekłam muffinki walentynkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Życzę Wam dużo miłości każdego dnia :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki:

    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki drobnego cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki oleju
    1 jajko
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/2 szklanki kefiru lub maślanki
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    czerwony barwnik u mnie w żelu - pół łyżeczki



    Dekoracja:

    330 g śmietany kremówki 30 %
    1 łyżka cukru waniliowego
    pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
    80 ml gorącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Muffinki

Muffinki walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklanka = 250 ml

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i solą, wymieszać. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Jeśli pominiecie kakao babeczki będą czerwone. W takiej sytuacji zastąpcie kakao jedną łyżką mąki. Sodę oczyszczoną wymieszać z octem, aż uzyskamy pianę. Dodać do masy i krótko, ale dokładnie wymieszać.
  • Muffinki walentynkowe 2. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Upieczone muffinki wyjąć i ostudzić na kartce. Po ostudzeniu udekorować w dowolny sposób. Z podanej porcji wyszło mi 12 muffinek.
  • Muffinki walentynkowe 3. Dekoracja: w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę ponownie rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać barwnik i wlać rozpuszczoną żelatynę, ponownie wymieszać. Tak przygotowną śmietanę nałożyć do worka cukierniczego z odpowiednia tylką (u mnie tylka 1M) i dekorować w dowolny sposób.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Barwnik spożywczy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować