Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie wsypujemy kakao,proszek do pieczenia i obie mąki,dokładnie ucieramy.
2.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180,sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ważne żeby nie było grudek) i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy barwnik i żelatynę,dokładnie ubijamy.
4.Przygotowaną śmietanką dekorujemy muffinki wyciskając rozetki za pomocą szprycy.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.
Porady
Przepis na 12 sztuk.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Komentarze