Muffinki duszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem 3/4 formy na muffiny. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babeczek,
Krem maślany:
Masło wyjmujemy z lodówki musi być pokojowej temp i bardzo miękkie. Ubijamy je na wysokich obrotach, aż uzyska białawy kolor. Następnie dodajemy cukier puder, dolewamy odrobinę mleka i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny i dodajemy barwnik spożywczy. Przekładamy do rękawa ozdobnego cukierniczego (użyłam Wilton 1M). Wyciskamy krem na babeczki, ozdabiamy duszkiem. Krem w lodówce zesztywnieje.
Duszki:
Masę cukrową ugniatamy w ręcę, aż będzie elastyczna. Wałkujemy dość cienko (na kilka milimetrów). Ewentualnie podsypujemy wałek cukrem pudrem. Wycinamy koła szklanką. Następnie składamy formułujemy duszki. Możemy użyć do tego lizaka. Na lizaka nakładamy nasze wycięte koło i ładnie formułuje się duszek. Wstawiamy tak w pionie lizaki na stojak do cakepopsów lub jak ja użyłam na kostkę florystyczną. Duszki muszą wyschnąć. Nie wkładamy do lodówki, tylko suszymy w temp pokojowej. Oczka zrobiłam z lukru czarnego w tubce wyciskanej, możemy zrobić z roztopionej czekolady, narysować pisakiem cukrowym lub doczepić gotowe oczka cukrowe.
Komentarze