Muffinkowe duszki

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja siostra zapytała mnie ostatnio czy chcę przygotować wszystkie muffinki na świecie - odpowiedziałam, że tak :) Tak więc tworzenie różnych babeczek to moja pasja.Takie zabawne babeczki możesz przygotować na Halloween, a także na przyjęcie dla dzieci, duszki są bardzo słodziutkie i smaczne.

Składniki:

  • BABECZKI:
    100g bakalii (u mnie migdały, śliwki, żurawina, rodzynki),
    1 jajko,
    1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
    2/3 szklanki mleka,
    1/3 szklanki oleju,
    2 płaskie łyżeczki sody,
    2/3 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 szklanki mąki,
    barwniki spożywcze: zielony, niebieski, czerwony,
    12 kuleczek rafaello,
    śmietana kremówka 100g,
    cukier puder 1 łyżeczka,
    MASA CUKROWA:
    400 g cukru pudru,
    50g glukozy,
    2 łyżeczki żelatyny,
    35ml wody,
    mąka ziemniaczana do posypywania,
    posypka czekoladowa,
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Muffinkowe duszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinkowe duszki 1. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, bakalie i sodę.
  • Muffinkowe duszki 2. W drugiej miseczce łączymy składniki mokre: jajko, olej, mleko, aromat, cukier, cukier waniliowy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Muffinkowe duszki 3. Masę dzielimy na 3 części - do każdej części dodajemy inny barwnik spożywczy.
  • Muffinkowe duszki 4. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (12 babeczek).
  • Muffinkowe duszki 5. Babeczki pieczemy około 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy je i łyżeczką lub nożem wydłubujemy część masy ze środka babeczki. W jej miejsce wkładamy ubitą na sztywno kremówkę z cukrem pudrem (1 łyżeczka) i wkładamy po kuleczce rafaello.
  • Muffinkowe duszki 6. Do małego rondelka wlewamy wrzącą wodę (35ml) i rozpuszczamy w niej żelatynę. gdy żelatyna się rozpuści dodajemy glukozę, wstawiamy masę na ogień i podgrzewamy masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji, masy nie wolno zagotować! Masę chwilkę studzimy i dodajemy ją partiami do cukru pudru. Na początku można całość mieszać łyżką, a później masę wyrabiamy już rękoma.
  • Muffinkowe duszki 7. Masa będzie się bardzo kleiła, wówczas trzeba podsypywać sobie ręce cukrem pudrem. Masę wyrabiamy tak jak ciasto. Odrywamy kawałek, a resztę trzymamy szczelnie zamkniętą, żeby nie wyschła.
  • Muffinkowe duszki 8. Na stolnicy rozwałkowujemy oderwany kawałek masy, podsypując ją mąką ziemniaczaną, na cienki placek. Z placka wycinamy koła o średnicy większej niż nasza babeczka. Koła nakładamy na babeczkę formując duszka. Oczy i buzię robimy z czekoladowej posypki wciskając ją w masę. Babeczki przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego i strasznego Halloween :P
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować