Babeczki dyniowe

5 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś przepis na dyniowe babeczki: proste i szybkie. W sezonie na dynie idealne na drugie śniadanie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g puree z pieczonej dyni ⠀
    1 jajko ⠀
    50 g cukru (najlepiej trzcinowego) ⠀
    50 g oleju np. rzepakowego
    15-30 ml. mleka⠀
    1 łyżka cukru waniliowego ⠀
    150 g mąki pszennej ⠀
    2 łyżeczki mielonego cynamonu ⠀
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ⠀
    8 g proszku do pieczenia ⠀
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Muffinki

Babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - dynię upiecz wcześniej w piekarniku
    - jaja umyć, wybić ze skorupek do dużej miski i ubić z cukrem;⠀
    - do masy jajecznej dodać mleko oraz olej, puree z dyni i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
    - do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon oraz gałkę muszkatołową, wymieszać.
    - do suchych składników dodać mokre składniki i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników, by powstała masa bez grudek mąki.
    - nałożyć gotowe ciasto do foremek na babeczki do 3/4 wysokości
    - wstawić do piekarnika o temperaturze 180 st., upiec do suchego patyczka (przez ok. 20-25 minut)
    - wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce, ostudzić.
    - posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować