Morszczuk po grecku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym. Podajemy jako zimną przystawkę.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • filet z morszczuka 8 szt.
    marchew 2 szt.
    pietruszka korzeń 1 szt
    por 10 cm
    seler 1 /4
    cebula 2 szt.
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    sos sojowy ciemny 2 łyżki
    białe, wytrawne wino 1 szklanka 200 ml
    liść laurowy 4 szt.
    ziele angielskie 6-8 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
    papryka mielona słodka 3 łyżeczki
    majeranek 2 łyżki
    mąka pszenna do panierowania ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Morszczuk po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w piórka. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a do garnczka wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wytrawnego, białego wina i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować