Ryba po grecku w szklankach

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Ryba po grecku podana w szklankach to idealny sposób na odanie ryby podczas Świąt, czy przyjęcia ze znajomymi.

  • 40 min

Składniki:

  • •ok. 600g fileta z dorsza lub mintaja
    •500g marchwi
    •2 średniej wielkości pietruszki (ok.100g)
    •niewielki kawałek selera
    •duża cebula
    •2 łyżki przecieru pomidorowego
    •sól, pieprz i odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Ryba po grecku w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Rybę odkładamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem warzyw.
  • 2. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy z pozostałymi warzywami na rozgrzaną patelnię z oliwą. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, ok. łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia, aby ewentualnie oddzielona woda odparowała i odkładamy na bok na 10-15min, aby lekko przestygły.
  • 3. Na dnie szklanek układamy po łyżce warzyw, później warstwę ryby i tak na przemian do zapełnienia szklanek.
  • 4. Można podawać od razu,. lub po schłodzeniu w lodówce

Porady

Ryby do tej potrawu nigdy nie panieruję, ponieważ pod warzywami i tak panierka by zmiękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować