Mocno czekoladowy torcik

0 (0 ocen)

Tort jest przepełniony czekoladowymi smakami jest po prostu przepyszny. Tort dla ułatwienia można zrobić z gotowym kremem czekoladowym.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    masa śmietankowa:
    400 ml śmietany 30%
    10 dag czekolady mlecznej
    dodatkowo:
    1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
    kilka markiz orzechowych
    15 dag czekolady gorzkiej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocno czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać olej.
    Małą formę około 17 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
    Piec w temp. 180 st około 35 minut.
  • torcik mocno czekoladowy 2. Masa śmietankowa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie dodać do niej płynną czekoladę i wymieszać ( ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem)
  • torcik mocno czekoladowy 3. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej.
  • torcik mocno czekoladowy 4. Dolny krążek posmarować dżemem, przykryć częścią masy śmietankowej na niej drugi krążek ciasta i masa śmietankowa na masie rozkruszyć markizy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
  • torcik mocno czekoladowy 5.
    Przekładając ciasto pamiętajmy, że masy ma nam starczyć na przełożenie i posmarowanie boków i wierzchu ciasta.
    Pokryty masą tort wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygł. Czekoladę gorzką rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polać nią wierzch tortu, pozwalając, aby swobodnie ściekła. Dowolnie ozdobić choć nawet bez dekoracji tort wygląda uroczo, odstawić do zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować