LEKKI JAK CHMURKA - TORCIK MOCNO CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

Delikatny ze zdecydowanym smakiem czekolady

Składniki:

  • CIASTO :
    3 jajka
    90 g cukru
    60 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka kakao

    MUS :
    3 jajka
    300 g czekolady mlecznej Wedel
    100 g śmietanki 30 – 36 %
    10 g żelatyny
    ½ szklanki wody
    ½ szklanki cukru

    GANACHE :
    100 g gorzkiej czekolady Wedel
    50 ml śmietanki

    DODATKOWO :
    330 ml śmietanki kremówki 30 - 36 %
    2 op. śmietan - fix

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki jak chmurka - torcik mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: aby przygotować ciasto ubijamy białka na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Do tak ubitych białek dodajemy po jednym żółtku wciąż ubijając. Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wymieszać do masy jajecznej. Do połączonej masy dodać olej. Piec 15-20 minut w temp. 180°C w tortownicy 20 cm. Ostudzić.
  • 2. Łamiemy czekoladę mleczna na drobne kawałki i zalewamy bardzo ciepłą śmietanką. Odstawiamy na chwile i mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w garnku przygotowujemy syrop cukrowy z wody i cukru (musi się to chwilę pogotować by powstał lekko ciągnący się płyn). W czasie tego gotowania ubić jajka na sztywno. Do bardzo napowietrzonych jajek cienka strużką powoli i delikatnie dodajemy syrop ciągle ubijając. Zaparzy nam to masę jajeczna. Do takiej masy dodajemy przestudzaną czekoladę i rozpuszczona żelatynę. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Taką masę wylewamy do jakiego szczelnego pojemnika o średnicy 20 cm. W moim przypadku garnek i przykrywamy naszym upieczonym wystudzonym biszkoptem. Taki mus wsadzamy najpierw na 1 godzinę do lodówki a następnie na 1 godzinę do zamrażalki.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Obkładamy tort.
  • 4. Łamiemy gorzką czekoladę i zalewamy ciepłą śmietanką. Mieszamy do połączenia się składników taką masę delikatnie polewamy torcik do powstania ozdobnych zacieków.
  • 5. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

Porady

Do musu możemy dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować