Babka cytrynowa - najlepsza

4.95 (200 ocen)

  • 15 min

Moja ulubiona babka cytrynowa. To był pierwszy wypiek w moim życiu, gdy miałam 9 lat:) Robię ją do dzisiaj:)

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 cytryna
    - 1 szkl. oleju
    - 1 szkl. cukru
    - 4 jajka
    - 1 szkl. mąki
    - 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 250g cukru pudru na polewę
Wystaw ocenę:

4.95 (200 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę, oraz wyciskamy sok
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową, miksujemy z olejem. Wylewamy do formy.
  • 3. Pieczemy ok 1h w 175ºC. Babkę studzimy. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier i oblewamy nim babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować