Najlepsza babka cytrynowa

  • wyświetlono: 3061 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Najlepsza babka jaka jadłam. Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.

Kloruś
  • 60min

Składniki

200g maki ziemniaczanej
100g maki pszennej tortowej
200g cukru
200g margaryny
50ml oleju
łyżka octu spirytusowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki

lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Najlepsza babka cytrynowa

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakibabeczkiWielkanocBabka wielkanocnababkadania wielkanocnebabkiwypieki wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: joka131

Babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Dodane przez: alaaa

Babka cytrynowa

Pyszna babka pachnąca cytryną.

image-114lw5l

Dodane przez: Ania_L

Babka cytrynowa

Nie ma Wielkanocy bez świątecznych...

Babka cytrynowa

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

Babka to ciasto, które z pewnością...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kuchnia Marty

Babka cytrynowa

Dla większości z nas to królowa...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE