Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z piętnaście lat z okładem ją piekę, a przepis dostałam od mojej teściowej. Babka nie wysycha i jest taka, no nie wiem jak określić...chyba zwarta i mięsista. Uważam, że jest to najlepsza babka cytrynowa na świecie :).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
    1 szklanka cukru,
    6 żółtek,
    250 g miękkiego masła,
    2 łyżki wiórków kokosowych,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 cytryna,
    1 kieliszek spirytusu (50 ml),
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W makutrze lub w robocie kuchennym utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie, stale ucierając do masy dodawać po jednym żółtku.
    Dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny i otartą skórkę. Stale ucierając wlać olej oraz spirytus.
    Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy - powoli i długo ucierać.
  • 2. Formę do babki porządnie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto.
  • 3. Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (funkcja góra - dół) przez 50 - 55 minut. Proces pieczenia kontrolować - w razie potrzeby, pod koniec pieczenia babkę przykryć folią do pieczenia (lubi się zbytnio zrumienić).
    Po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć z formy i udekorować. Ja ją lukruję i dodatkowo posypuję wiórkami kokosowymi, ale wystarczy ją oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Białek nie dodajemy do babki - ja je mrożę i wykorzystuję na bezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować