Mleczna pychotka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten pyszny placek zrobiłam jako wersja Max ulubionej mlecznej kanapki przez moje dzieci

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
    herbatniki typu Petit Beurre - 300 gramów
    kakao - 3 łyżki
    rum - 50 mililitrów
    wiórki kokosowe - 50 gramów
    mleko - 800 mililitrów
    Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
    cukier - 90 gramów
    budyń śmietankowy - 2 opakowania
    kasza manna - 2 łyżki
    gorzka czekolada - 150 gramów
    Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
    śmietanka 30% - 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mleczna pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz w malakserze, a następnie wymieszaj z kakao, rozpuszczoną Kasią i rumem.
  • 2. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i lekko dociśnij.
  • 3. Wiórki kokosowe przelej wrzątkiem na sicie, odciśnij. Szklankę mleka wymieszaj z cukrem, budyniami i kaszą manną. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mleko z dodatkami i ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj z wiórkami i wystudź.
  • 4. Kasię utrzyj na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
  • 5. Otrzymaną masę wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.
  • 6. Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gęsta i gładka. Otrzymaną polewę wyłóż na ciasto. Przechowuj w lodówce. Udekoruj według uznania.

Porady

Można dowolnie dekorować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować