REKLAMA

Ciasto pychotka

wyświetlono: 1067 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Bardzo szybki placek, dwa ciasta z pianą i powidłem przełożone delikatnym kremem. Idealne i szybkie ciasto na każdą okazję. Polecam na spotkania z najbliższymi bo po prostu pychotka :)

opublikowany: 28.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 formy 40*24

    Ciasto:
    200 g margaryny
    400 g mąki
    100 g cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    4 jajka

    Masa:
    2 kostki masła
    1/2 l mleka
    5 żółtek
    200 g cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    2 małe słoiczki powideł śliwkowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dwóch form wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ubitą pianę. Ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 i piec ok 25 minut.
  • 2. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać mąki z żółtkami, resztę mleka zagotować wlać masę żółtkową i ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
  • 3. Masła utrzeć na puszysty krem z cukrem, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Na pierwszy placek wyłożyć krem przykryć drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE