Ciasto pychotka

4.5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki placek, dwa ciasta z pianą i powidłem przełożone delikatnym kremem. Idealne i szybkie ciasto na każdą okazję. Polecam na spotkania z najbliższymi bo po prostu pychotka :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 formy 40*24

    Ciasto:
    200 g margaryny
    400 g mąki
    100 g cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    4 jajka

    Masa:
    2 kostki masła
    1/2 l mleka
    5 żółtek
    200 g cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    2 małe słoiczki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Powidła Ciasto

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dwóch form wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ubitą pianę. Ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 i piec ok 25 minut.
  • 2. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać mąki z żółtkami, resztę mleka zagotować wlać masę żółtkową i ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
  • 3. Masła utrzeć na puszysty krem z cukrem, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Na pierwszy placek wyłożyć krem przykryć drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Budyń Mąka ziemniaczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować