Moje dziecko bardzo lubi mleczne kanapki, każda wizycie w sklepie kończy się z mleczną kanapką w koszyku. Dostałam ten przepis od koleżanki i postanowiłam zrobić niespodziankę dziecku…. Upiekłam i była zachwycona.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
125 g cukru
125 ml śmietany 18%
125g mąki
35g kakao
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
50g miodu
500g mascarpone
200ml śmietany 30%
100g cukru pudru
Mleczna kanapka z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy śmietanę 18% i jeszcze raz dokładnie ubijamy składniki. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę , kakao, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajeczne i na najniższych obrotach miksera delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na blaszkę wymiary 40x50 wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blaszkę i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp.180 st. Przez ok 10-15min. Ciasto przeciąć na połowę - wystudzić
2.Do pojemnika dajemy mascarpone i miód. Wymieszać. W oddzielnym naczyniu miksujemy śmietankę kremówkę 30% i dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie ubitą śmietanę dodajemy do mascarpone i dokładnie wymieszać.
Na jeden blat ciast dajemy krem wyrównać i przyłożyć drugi blatem. Brzegi wyrównać boki. Odstawić do lodówki na min 2h. po schłodzeniu ciasto gotowe do jedzenia.
Komentarze