Ciasto wymyśliłam ja , a córka wymyśliła nazwę. Jest przepyszny. Idealny na każdą okazję.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 opakowania herbatników maślanych,
2 galaretki agrestowe,
1 puszka masy krówkowej o smaku advocat,
5 białek,
4 łyżki cukru pudru
Polewa: 100g masła lub margaryny,50g kakao,120g cukru pudru,4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny).
Chmurka w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wyłożyć na blasze. Następnie przygotować galaretki na 2.5 szkl wody. Ostudzić. Gdyby galaretki ostygną i trochę stężeją to ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie malutkim strumieniem wlewać galaretki ciągle ubijając. Wylać na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut.Gdy pianka stężeje położyć kolejną warstwę herbatników.
2.Następnie przygotować galaretki na 2.5 szkl wody. Ostudzić. Gdy galaretki ostygną i trochę stężeją to ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie malutkim strumieniem wlewać galaretki ciągle ubijając. Wylać na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut.Gdy pianka stężeje położyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć masę krówkową a na nią ułożyć kolejne herbatniki. Włożyć do lodówki do schłodzenua.
3.Polewę lekko wystudzić i polać ciasto. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.
Komentarze