Pyszne ciasto pychotka z orzechami, z przepisu siostry Anastazji z moimi małymi modyfikacjami. Warstwowa pychotka będzie idealna do kawy lub herbaty - polecam na każdą okazję!
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Piana:
8 białek
30 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki (25/35 cm.). Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Posypać orzechami. Piec w temp. 200*C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
2.Piana:
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać (jeśli ktoś nie ma możliwości piec dwóch placków jednocześnie, to składniki najlepiej podzielić na pół i robić osobno).
3.Masa:
Masło utrzeć. Z pozostałych składników ugotować budyń i schłodzić. Do masy dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Komentarze