Ciasto Pychotka

4.6 (241 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto pychotka z orzechami, z przepisu siostry Anastazji z moimi małymi modyfikacjami. Warstwowa pychotka będzie idealna do kawy lub herbaty - polecam na każdą okazję!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    20 dag margaryny
    4 żółtka
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany 18%

    Piana:
    8 białek
    30 dag cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    1/2 litra mleka
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki zwykłej
    1 kostka masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    15 - 20 dag orzechów włoskich (krojonych)
Wystaw ocenę:

4.6 (241 ocen)

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki (25/35 cm.). Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Posypać orzechami. Piec w temp. 200*C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
  • 2. Piana:
    Białka ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać (jeśli ktoś nie ma możliwości piec dwóch placków jednocześnie, to składniki najlepiej podzielić na pół i robić osobno).
  • 3. Masa:
    Masło utrzeć. Z pozostałych składników ugotować budyń i schłodzić. Do masy dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować