halibut filet bez skóry ok 500 g
łyżka miodu lipowego
sok z połowy cytrynu
pieprz cytrynowy
sól do smaku
plasterki cytryny
100 g ryżu jaśminowego
300 g zielonego groszku mrożonego
sól
olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
Miodowo-cytrynowy halibut na ryżu z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zielony groszek ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ryż pomieszać z zielonym groszkiem.
Halibuta delikatnie opłukać pod wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem rzepakowym. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować miksturą z miodu, soku z cytryny. Oprószyć pieprzem cytrynowym i solą. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Rybę podać na ryżu z groszkiem. Udekorować plasterkiem cytryny i roszponką.
Smacznego.
Komentarze