Miodownik z orzechową wkładką

  • wyświetlono: 1462 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.

dorota w
  • 80min

Składniki

Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej

krem grysikowy
500 ml mleka
150 g cukru
6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
200 g masła

na wierzch:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z orzechową wkładką

  • 1. ciasto miodowe:
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
  • 2. orzechowy biszkopt:
    Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
    Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 3. krem grysikowy:
    Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
    Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.
  • 4. wykonanie:
    Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaorzechyWigiliaboże narodzeniemasa grysikowaMiodownikciasto miodoweciasto z masąciasto orzechowekaszka manna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowe serniczki

Dodane przez: danusia19671

Wiśniowe serniczki

Przygotowałam na deser wiśniowe...

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

bezglutenowe trufle orzechowe

Dodane przez: AgaAga

bezglutenowe trufle orzechowe

Ekspresowe, kilkuskładnikowe i...

WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE

Dodane przez: AgaAga

WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE

Domowe, zdrowe lody bez krowiego...

rurki smażone na głębokim oleju

Dodane przez: majka190382

RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU

Czy próbowaliście kiedykolwiek...

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Dodane przez: Ola1984

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej....