Miodowe żeberka duszone w warzywach

  • wyświetlono: 3322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Tak przygotowane żeberka są delikatne, pyszne, z lekkim posmakiem miodu. Z łatwością odchodzą od kości, a warzywa tylko wzbogacają ich smak. Podczas duszenia wytwarza się delikatny, aromatyczny sos, który uzupełnia danie.

ja
  • 200min

Składniki

-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
-1 pietruszka
-1 seler
-4 marchewki
-3 cebule białe
-3 cebule czerwone
-olej do smażenia
-woda

Marynata:
-2 łyżki miodu płynnego
-2,5 łyżki przyprawy do mięs
-1/2 łyżeczki pieprzu
-10 łyżek oleju rzepakowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Miodowe żeberka duszone w warzywach

  • Marynowanie1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na porcje. Miód, olej, przyprawę do mięs oraz pieprz mieszamy dokładnie w głębokiej misce. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy i wstawiamy na minimum 1,5 godziny do lodówki.
  • Smażenie2. Następnie żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony (również po bokach). Podsmażone żeberka wrzucamy do garnka.
  • Smażenie cebuli3. Na oleju na którym smażymy się żeberka podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka aż się zezłoci i zmięknie.
  • Duszenie4. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka z mięsem. Całość podlewamy wodą (tak by sięgała do połowy żeberek) Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając i przewracając żeberka.
  • warzywa5. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i seler w półplasterki. Po upływie godziny wrzucamy do mięsa, mieszamy i dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Gotowe żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadcebulaDrugie danieżeberkamarchewobiadkuchnia polskasycący obiadsmaczny obiadobiad dla rodzinyżeberka duszoneżeberka w sosieżeberka w sosie własnymprzepis_miesiąca1000żeberka duszone z warzywamichłopski obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Danie obiadowe

Dodane przez: 2milutka

Duszona szynka w warzywach

Chude mięso i bogactwo warzyw to...

Żeberka

Dodane przez: Cukiereczek

Żeberka duszone w kapuście

To danie ma już kilkadziesiąt lat,...

zenerk

Dodane przez: dusiowa

Żeberka duszone w piwie

Żeberka to jedno z niewielu mięs,...

Żeberka w miodowo-balsamicznej marynacie

Dodane przez: jolantagłówka

Żeberka w miodowo-balsamicznej marynacie

Pyszne, soczyste mięso, które wprost...

Żeberka duszone w pomidorach

Dodane przez: Gosia123

Żeberka duszone w pomidorach

U nas w domu lubimy tak przyrządzone...

Żeberka duszone w piwie

Dodane przez: RedakcjaPP

Żeberka duszone w piwie

Uwielbiam próbować nieznane mi...