Żeberka duszone w warzywach

  • wyświetlono: 526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Żeberka wieprzowe idealnie nadają się do duszenia i pieczenia , najsmaczniejsze są duszone w warzywach , aromatyczne i mięciutkie, świetny pomysł na inny niż zwykle obiad, najlepiej smakują z gotowanymi i tłuczonymi ziemniaczkami. Danie jest łatwe do przygotowania i wszystko robi się w jednym garnku. Wystarczy tylko podsmażyć mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mięsnych i chudych żeberek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 małe marchewki
½ czerwonej papryki
20-30 dag zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny
2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
½ łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Sól himalajska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielonej do smaku
Natka pietruszki do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka duszone w warzywach

  • przygotowanie1. Żeberka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  • przygotowanie2. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.
    Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki.
  • przygotowanie3. W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone warzywa, wlać wodę, tyle aby zakryła mięso, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić na wolnym ogniu około 50-60 minut aż żeberka będą miękkie.
    Na sam koniec sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej rozrobiona niewielką ilością wody, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać do ziemniaków posypane natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawarzywapaprykacebulaczosnekmarchewkawieprzowinafasola szparagoważeberka wieprzoweobiadduszone mięsowiosnadanie mięsnena obiadkuchnia polskajesieńmięso z warzywamigorące danieduszona wieprzowinażerebka z fasolką szparagową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka duszone w pomidorach

Dodane przez: Gosia123

Żeberka duszone w pomidorach

U nas w domu lubimy tak przyrządzone...

Żeberka duszone w piwie

Dodane przez: RedakcjaPP

Żeberka duszone w piwie

Uwielbiam próbować nieznane mi...

duszone żeberka w czerwonej kapuście

Dodane przez: Martyna1991

Żeberka duszone w czerwonej kapuście

Mięso duszone w ten sposób nabiera...

Karczek duszony z warzywami

Dodane przez: justi2401

Karkówka duszona w warzywach

Soczyste i rozpływające się w ustach...

Duszone żeberka z czosnkiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Duszone żeberka w sosie czosnkowym

Pyszne żeberka na obiad:)

żeberka duszone w kapuście kiszonej

Dodane przez: klementynka

żeberka duszone w kapuście kiszonej

Pomysł na syty obiad, który w zasadzie...