Mintaj z warzywami w curry

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryba w warzywach to pyszne i zdrowe danie. Pasta curry nadaje orientalnego smaku i ostrości.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mintaj filet - 400g
    Marchew - 3 szt
    Pietruszka - 2 szt
    Cebula - 2-3 szt
    Pomidory z puszki - 400g
    Kalafior (same różyczki) - 200g
    Olej - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Liście kafir - 3 szt
    Pasta curry - 40g
    Sól, pieprz
    Ryż - 200g
    Curry mielone - 1 łyżka płaska
    Do posypania - czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Mintaj z warzywami w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z dodatkiem mielonego curry.
    Fileta z mintaja kroimy na kawałki. Marchew, i pietruszkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy na piórka, kalafiora na małe różyczki.

    Na oleju przesmażamy marchew z cebulą, pietruszką i kalafiorem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Teraz dodajemy pastę curry, koncentrat, liście kafir. Dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli warzywa są bardzo gęste, można dolać trochę wody. Na sam koniec dodajemy pokrojoną rybę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie i dusimy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy ryba jest już gotowa.

    Danie wykładamy delikatnie na talerz lub do miski (ryba będzie się rozpadać). Podajemy z ryżem, posypane czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Warzywa Ryż Pasta curry Czarnuszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować