Mini torcik czekoladowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Torcik dla dwojga więc idealnie nadaje się do przyrządzenia z okazji Walentynek. Możecie nim naprawdę miło zaskoczyć drugą połówkę, polecam :)

Składniki:

  • biszkopt:

    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżka kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody

    do nasączenia biszkoptu:

    80 ml mocnego espresso

    masa:

    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki mascarpone
    40 g gorzkiej czekolady
    łyżeczka ciemnego kakao

    dodatkowo:

    3 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami

    100 g białej czekolady
    wiśnie w cukrze do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Mini torcik czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy biszkopt.

    Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z dodatkiem sody na sztywno.

    Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.

    Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.

    Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.

    Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Następnie foremką o średnicy około 9-10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki).

    Przyrządzamy masę.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

    Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z kakao i roztopioną czekoladą.

    Dodajemy śmietankę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

    Biszkoptowe krążki nasączamy kawą.
  • 3. Na pierwszy biszkopt nakładamy konfiturę i masę.

    Przykrywamy drugim nakładamy masę którą rozsmarowujemy także po bokach i na górze.

    Mierzymy wysokość i obwód torcika i odstawiamy go do lodówki.

    Białą czekoladę przekładamy do pojemniczka do dekorowania i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Z papieru do pieczenia wycinamy kawałek odpowiadający wymiarom torcika.

    Następnie wyciskamy białą czekoladę na całym pasie tworząc nieregularne wzorki.

    Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.

    Wierzch torcika ozdabiamy wiśniami dekoracyjnymi.

    Odstawiamy go do lodówki do schłodzenia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować