Torcik czekoladowo - wiśniowy

  • wyświetlono: 463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto na każda okazję, mocno czekoladowe z delikatną nutką kwasku wiśniowego. Masa idealnie nadda się do każdego ciasta, jest mocno czekoladowa, delikatna i kremowa.

Składniki

BISZKOPT (składniki na kwadratową formę tortową):
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
MASA MOCNO CZEKOLADOWA:
-0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecale 0,5 szklanki cukru
- margaryna
- tabliczka czekolady gorzkiej
- tabliczka czekolady mlecznej
- 250 ml śmietanki 30%
- śnieżka
KWASKOWA PIANKA:
- duży jogurt naturalny
- łyżka cukru pudru
- 2 galaretki wiśniowe
- łyżka żelatyny
DODATKOWO:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- sok wiśniowy z odrobiną wódki (do namaczania biszkoptów)

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowo - wiśniowy

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao, na koniec dodać olej. Piec w temp. 170st. około 30-40min. do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Z mleka odlać troszkę i rozmieszać z mąkami, resztę zagotować z cukrem, kiedy się zagotuje wlać wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotować chwilkę i na koniec dodać podzieloną na okienka gorzką czekoladę by się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia, następnie utrzeć z margaryną.
  • 3. Śmietankę 30% podgrzać i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Schłodzić bardzo mocno. Następnie ubić ją ze śnieżką.
  • 4. Delikatnie połączyć obie masy najlepiej łyżką by masa się nie zważyła.
  • 5. Galaretki z żelatyną rozpuścić w 0,5 litra wody, gdy zaczną tężeć dodać do nich wcześniej rozmieszany jogurt naturalny z cukrem.
  • 6. Biszkopty maczać w soku z wódką bezpośrednio przy przekładaniu ciasta.
  • 7. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    polowa biszkoptu - połowa masy czekoladowej - biszkopty maczane w soku z wódką - pianka wiśniowa - biszkopty maczane w soku z wódką - reszta masy - biszkopt - polewa

Porady

Biszkopty maczaj delikatnie z obu stron bezpośrednio przy przekładaniu ciasta aby nie rozmiękły za bardzo. Ciasto należy odstawić do lodówki najlepiej na noc by się porządnie zmasowało.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekoladaokazja

Komentarze

Podobne przepisy

image-17hh9xm

Dodane przez: beniawojt

Torcik cynamonowo-wiśniowe jabłuszko

Torcik zrobiłam dla moich gości...

Z czereśniami

Dodane przez: amaretto

Czekoladowo-wiśniowy duet

Biszkopt czekoladowy przełożony...

image-2baespl

Dodane przez: Katarzyna255

Torcik czekoladowy

Proponuje przed podaniem wyjąć...

ciasto

Dodane przez: Aninka88

Wiśniowo-czekoladowa rozkosz

pyszne ciasto na kruchym cieście...

image-0p1s95g

Dodane przez: Burber

Torcik Wiśniowy

Idealne ciasto na każdą okazję.

torcik czekoladowy

Dodane przez: Milena127

Torcik Czekoladowy

Delikatny czekoladowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE