Mini pavlova z wiśniowym curdem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka razem ze szczyptą soli ubijać w szklanej misce. W trakcie tej czynności dosypywać po trochu cukru oraz sok z cytryny.
Ubijać aż do uzyskania sztywnej piany. Nakładać łyżką albo za pomocą worka cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec (suszyć) w temperaturze 140 st. C około 45 minut. Pavlova musi być twarda z wierzchu, w środku natomiast powinna mieć miękką piankę :) Jeśli bezy będą się za bardzo rumienić, należy zmniejszyć temperaturę do 120-130 st,C i lekko uchylić piekarnik.
W rondelku umieścić wiśnie z cukrem. Gotować kilka minut. Następnie przetrzeć dokładnie wiśnie wraz z powstałym sokiem przez sito. Przestudzić. Powstały syrop wiśniowy wymieszać dokładnie z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i masłem. Gotować ciągle mieszając, aż do powstania gęstego kremu. Curd można przechowywać w lodówce kilka dni.
Ostudzoną pavlovą pokryć curdem wiśniowym i ozdobić dowolnymi owocami.
Komentarze