Mini Pavlova z wiśniowym curdem

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Słodka, bezowa mini Pavlova świetnie komponuje się z lekko kwaśnym kremem lemon curd. U mnie dzisiaj coś innego - wiśniowy curd :) Bardzo polecam!

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 7 sztuk:

    6 białek małych jaj albo 5 dużych (wcześniej schłodzonych)
    200 g cukru
    mała szczypta soli
    łyżeczka soku z cytryny

    Składniki na około 7 sztuk:

    6 białek małych jaj albo 5 dużych (wcześniej schłodzonych)
    200 g cukru
    mała szczypta soli
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini pavlova z wiśniowym curdem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka razem ze szczyptą soli ubijać w szklanej misce. W trakcie tej czynności dosypywać po trochu cukru oraz sok z cytryny.
    Ubijać aż do uzyskania sztywnej piany. Nakładać łyżką albo za pomocą worka cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec (suszyć) w temperaturze 140 st. C około 45 minut. Pavlova musi być twarda z wierzchu, w środku natomiast powinna mieć miękką piankę :) Jeśli bezy będą się za bardzo rumienić, należy zmniejszyć temperaturę do 120-130 st,C i lekko uchylić piekarnik.

    W rondelku umieścić wiśnie z cukrem. Gotować kilka minut. Następnie przetrzeć dokładnie wiśnie wraz z powstałym sokiem przez sito. Przestudzić. Powstały syrop wiśniowy wymieszać dokładnie z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i masłem. Gotować ciągle mieszając, aż do powstania gęstego kremu. Curd można przechowywać w lodówce kilka dni.

    Ostudzoną pavlovą pokryć curdem wiśniowym i ozdobić dowolnymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować