Torcik brownie z kremem z masła orzechowego i polewą z solonego karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić masło razem z czekoladą i wymieszać aż do powstania gęstej jednolitej masy.
Do powstałej mieszanki dodać cukier, jajka, mąkę i wymieszać rózgą.
Ciasto podzielić na pół i przełożyć obie części do dwóch foremek o średnicy 18 cm.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Blendować orzeszki aż do powstania masła orzechowego.
Zimny serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym do powstania sztywnej orzechowej masy.
Cukier wsypać do garnka i podgrzewać. Nie mieszać! Poczekać aż cukier się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać wodę i mocno wymieszać. Gotować chwilkę na małym ogniu. Następnie dodać śmietankę i mieszać. Pogotować chwilkę, aż sos będzie gęsty. Dodać masło i sól. Wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę i odstawić z palnika. Ostudzić.
Blaty przełożyć kremem z mascarpone i schłodzić w lodówce około pół godziny. Na wierzchu posmarować kremem i solonym karmelem wg uznania. Posypać borówkami lub innymi owocami i pokruszonymi orzechami. Trzymać w lodówce.
Komentarze