Gratka dla miłośników chałwy i świeżych sezonowych owoców. I co najważniejsze, to tarta, która nie wymaga dużo czasu. Odrobina alkoholu dodaje przyjemnego orzechowego smaku. Po prostu pycha!
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
200 g kruchych ciastek lub herbatników
80 g masła
łyżeczka kakao
Składniki na krem:
250 g twarogu z kostki
100 g chałwy
2 łyżeczki miodu
50 ml śmietanki 30 %
15 ml Soplicy Orzech Laskowy
Tarta bez pieczenia z kremem chałwowym z dodatkiem soplicy o smaku orzecha laskowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszyć ciastka lub zmiksować w blenderze. Dodać masło i kakao. Ponownie zblendować, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wylepić formę do tarty, jak na zdjęciu poniżej.
Chłodzić w lodówce do momentu zrobienia kremu.
Ser umieścić w misce. Zmiksować razem ze śmietanką i chałwą, aż do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dodać Soplicę Orzech Laskowy i miód do smaku. U mnie były to dwie łyżeczki.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na schłodzony wcześniej spód.
Na wierzchu poukładać świeże owoce wg uznania. Chłodzić w lodówce.
Komentarze