Tarta bez pieczenia z kremem chałwowym z dodatkiem Soplicy o smaku orzecha laskowego

4.48 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gratka dla miłośników chałwy i świeżych sezonowych owoców. I co najważniejsze, to tarta, która nie wymaga dużo czasu. Odrobina alkoholu dodaje przyjemnego orzechowego smaku. Po prostu pycha!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    200 g kruchych ciastek lub herbatników
    80 g masła
    łyżeczka kakao

    Składniki na krem:
    250 g twarogu z kostki
    100 g chałwy
    2 łyżeczki miodu
    50 ml śmietanki 30 %
    15 ml Soplicy Orzech Laskowy
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta bez pieczenia z kremem chałwowym z dodatkiem soplicy o smaku orzecha laskowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczkowy spód 1. Pokruszyć ciastka lub zmiksować w blenderze. Dodać masło i kakao. Ponownie zblendować, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wylepić formę do tarty, jak na zdjęciu poniżej.
    Chłodzić w lodówce do momentu zrobienia kremu.

    Ser umieścić w misce. Zmiksować razem ze śmietanką i chałwą, aż do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dodać Soplicę Orzech Laskowy i miód do smaku. U mnie były to dwie łyżeczki.
    Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na schłodzony wcześniej spód.
    Na wierzchu poukładać świeże owoce wg uznania. Chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Chałwa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
JAGODOWA TARTA BEZ PIECZENIA

To może cię zainteresować