Mini Pavlova

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Mini Pavlova w domowym, rustykalnym wydaniu. Bezy są lekkie i kruche a nadzienie wprost obłędne, jest to deser idealny dla wielbicieli słodkości.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • na bezy:

    150g białek

    200g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru

    1 łyżeczka octu (najlepiej jabłkowego)

    1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    na krem:

    300ml śmietany 30-36%

    200g mascarpone

    2-3 łyżki cukru pudru (posłodzić do smaku)

    dowolne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Mini pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubijać w wysokim naczyniu na sztywną pianę, następnie stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier. Następną porcję cukru wsypywać dopiero, gdy pierwsza się całkowicie rozpuści (co trwa około 1 minuty) inaczej beza opadnie.

    2.Po wmieszaniu całego cukru wlać ocet i dobrze wymieszać go z bezą za pomocą miksera. Następnie dodać skrobię i także dobrze ją wmiksować.

    3.Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć pergamin. Nakładać bezy (z tej porcji wyjdzie 9 sztuk). Można nakładać za pomocą rękawa cukierniczego ale ja nakładam za pomocą łyżki.

    4. Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Po włożeniu temperaturę od razu zmniejszamy do 125C i suszymy bezy około 2h. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim bezy na jeszcze 1h.

    5. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz mascarpone i mieszamy za pomocą miksera do połączenia składników. Gotowy krem nakładamy na wystudzone bezy, dekorujemy owocami.

Porady

Przy robieniu bezy należy pamiętać o paru rzeczach aby zawsze wyszła perfekcyjnie. Białka do ubijania muszą mieć temperaturę pokojową i nie mogą mieć zbyt zwartej struktury (nie mogą być to jajka bardzo świeże, najlepsze są tygodniowe). Miska do ubijania białek musi być sucha i odtłuszczona. Przy oddzielaniu białek od żółtek nie może dostać nam się do nich nawet odrobina żółtka, bo inaczej beza nie będzie bardzo sztywna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować