Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

4.5 (156 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
    Ciasto kruche:
    150g mąki pszennej
    100g masła
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    50g płatków migdałowych
    Warstwa jabłkowa:
    500g jabłek (około 4 sztuki)
    1 łyżka cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    Warstwa z mascarpone:
    100g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30-36%
    1 łyżka cukru pudru
    Beza:
    3 białka
    100g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    Ponadto:
    20-30g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bezę.
    Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę.
    Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
    (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
    Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto.
    Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.
    Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni.
    (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.)
    Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku.
    Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    W międzyczasie jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni.
    Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
    Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
    Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą.
    Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować