Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

  • wyświetlono: 995 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.

IMG_20200520_121554b
  • 10 porcje
  • 300min

Składniki

(Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
100g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałowych
Warstwa jabłkowa:
500g jabłek (około 4 sztuki)
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Warstwa z mascarpone:
100g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
Beza:
3 białka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Ponadto:
20-30g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

  • 1. Przygotować bezę.
    Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę.
    Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
    (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
    Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto.
    Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.
    Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni.
    (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.)
    Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku.
    Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    W międzyczasie jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni.
    Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
    Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
    Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą.
    Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomigdałybezajabłkakruche ciastoszarlotkamascarponeciasto z jabłkamiciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: capri

kruche ciasto z agrestem i bezą

Pyszne połączenie kwaskowatego...

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane...

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...

z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto-deser z kremem śmietankowo mascarpone...

lekkie i obłędne w smaku!!! z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE