Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pracochłonne ciasto migdałowe z nadzieniem truskawkowym i delikatną bezą z płatkami migdałowymi. Ciekawe połączenie truskawek, migdałów i delikatnej bezy. Super smak i kolor bardzo delikatnego ciasta.
Ciasto można upiec w dużej blaszce, będzie cienkie i nie trzeba robić dwóch ciast. U mnie bardzo wyrosło więc zrobiłam 2 ciasta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 20x25 cm
    Ciasto:
    4 duże jajka
    Szczypta soli
    2 łyżki zmielonych migdałów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mąki tortowej
    Niepełna szklanka cukru(więcej niż ¾ szklanki o pojemności 250 ml)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    2 l truskawek(u mnie mrożonych)
    4 galaretki truskawkowe
    3 łyżki cukru
    1 szklanka dżemu truskawkowego
    Beza:
    8 białek
    Szczypta soli
    1,5 szklanki cukru
    2 budynie migdałowe
    3 łyżki płatków migdałowych
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Beza

Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą, sztywną masę. Migdały, mąki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 części. Każdą część posmarować delikatnie dżemem truskawkowym.
    Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody, dodać lekko rozmrożone truskawki, cukier, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie nanieść na 2 płaty ciasta, schłodzić.
    Schłodzone białka posolić, ubić. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać na szklącą puszystą masę aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać budynie, wymieszać .
    Na papierze do pieczenia odrysować 2 prostokąty o wymiarze blaszki do ciasta, wyłożyć po równo bezy, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec bezę przez 15 minut. Następnie delikatnie zdjąć bezy z papieru i umieścić na schłodzonych truskawkach, docisnąć, posypać cukrem pudrem.

Porady

1.zamiast dżemu można użyć bułki tartej by masa truskawkowa nie nasiąkała biszkoptu. 2. bezę można rozlać na schłodzone truskawki i szybko zapiec, ja piekłam osobno. 3 zamiast mrożonych truskawek w sezonie można użyć świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować