Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą

  • wyświetlono: 4124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pracochłonne ciasto migdałowe z nadzieniem truskawkowym i delikatną bezą z płatkami migdałowymi. Ciekawe połączenie truskawek, migdałów i delikatnej bezy. Super smak i kolor bardzo delikatnego ciasta. Ciasto można upiec w dużej blaszce, będzie cienkie i nie trzeba robić dwóch ciast. U mnie bardzo wyrosło więc zrobiłam 2 ciasta.

  • 30 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Forma 20x25 cm
Ciasto:
4 duże jajka
Szczypta soli
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki tortowej
Niepełna szklanka cukru(więcej niż ¾ szklanki o pojemności 250 ml)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Papier do pieczenia
Nadzienie:
2 l truskawek(u mnie mrożonych)
4 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru
1 szklanka dżemu truskawkowego
Beza:
8 białek
Szczypta soli
1,5 szklanki cukru
2 budynie migdałowe
3 łyżki płatków migdałowych
Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą, sztywną masę. Migdały, mąki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 części. Każdą część posmarować delikatnie dżemem truskawkowym.
    Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody, dodać lekko rozmrożone truskawki, cukier, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie nanieść na 2 płaty ciasta, schłodzić.
    Schłodzone białka posolić, ubić. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać na szklącą puszystą masę aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać budynie, wymieszać .
    Na papierze do pieczenia odrysować 2 prostokąty o wymiarze blaszki do ciasta, wyłożyć po równo bezy, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec bezę przez 15 minut. Następnie delikatnie zdjąć bezy z papieru i umieścić na schłodzonych truskawkach, docisnąć, posypać cukrem pudrem.

Porady

1.zamiast dżemu można użyć bułki tartej by masa truskawkowa nie nasiąkała biszkoptu.
2. bezę można rozlać na schłodzone truskawki i szybko zapiec, ja piekłam osobno.
3 zamiast mrożonych truskawek w sezonie można użyć świeżych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyTruskawkibeza.

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto migdałowe z owocami i bezą

Ciasto zrobione wg przepisu z miesięcznika...

image-0kj2xpm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto serowe z truskawkami i bezą

W sezonie te wspaniałe, świeże...

Ciasto ucierane z truskawkami i beza

Dodane przez: Bo-Bożena

Ucierane ciasto z truskawkami i bezą

Pyszne, puszyste ciasto ucierane...

image-0avr5y3

Dodane przez: weronika88

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Błyskawicznie znika z blaszy.

image-0oapai6

Dodane przez: Liliana89

Ucierane ciasto z truskawkami i migdałową...

Idealne sezonowe ciasto truskawkowe...

Ciasto z kaszą jaglaną i migdałami.

Dodane przez: Mniam1

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami

Zaskakująco smaczne ciasto bez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE