Ciasto z jabłkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    2 opakowania cukry waniliowego
    3 łyżki śmietany
    20dag margaryny
    2kg jabłek
    1 łyżka masło
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka posiekanych orzechów lub migdałów
    0,5 szklanki cukru pudru
    Garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać masło, cynamon i chwilę poddusić. Wymieszać z posiekanymi migdałami lub orzechami, ewentualnie dosłodzić.
    Cztery jajka różnić, oddzielić żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać wiórki margaryny, 4 żółtka, jedno całe jajko, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
    Formę o wymiarach 30x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Po godzinie rozwałkować ciasto, przełożyć do formy, nakłuć widelcem. Podpiec, około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180stopni na złoty kolor.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać przez 10 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie pianę, posypać migdałami. Ciasto piec 30minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować