Migdałowe gofry z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gofry osobiście kojarzą mi się z latem i wakacjami. Zrobiłam gofry z dodatkiem migdałów, malin i jogurtu. Mogą być na śniadanie, deser jak kto lubi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gofry:

    1/2 szklanki migdałów
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 ml mleka
    50 ml oleju rzepakowego


    pozostałe:

    150 g jogurtu greckiego
    200 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Migdałowe gofry z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam blenderem na mąkę. Dodaję mąkę pszenną, żółtko, sól, cukier, olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia.

    Sześć malin rozgniatam i przecieram przez sitko. Sok wlewam do miseczki. Dodaję jogurt. Gofry podaję z malinami i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Maliny Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować