To pomysł na szybki, sezonowy deser. Dzięki dodatkowi mąki razowej gorfy są kruchsze i jak dla mnie smaczniejsze:).
Dodatkowo można podać je z bitą śmietaną.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 1 szklanka mąki tortowej,
• 1 szklanka mąki pszennej razowej, typ 1850,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 3 jajka,
• 1 zaokrąglona łyżka cukru kryształu,
• Około 1, 5 szklanki mleka,
• 1 cukier waniliowy,
• 6 dag masła,
Dodatkowo:
• Cukier puder do podania,
• Świeże maliny do podania
Razowe gofry z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąki, jajka, cukier, oraz proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko.
2.Po zmiksowaniu do ciasta dodajemy masło. Całość ponownie miksujemy.
3.W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki lub mleka. Gotowe ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Ilość mąki, czy mleka zależy między innymi oraz wielkości jajek.
Gofrownicę rozgrzewamy. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia. Gotowe studzimy na kratce. Podajemy je w towarzystwie ulubionych owoców. U mnie są to akurat maliny. Dodatkowo całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze