Razowe gofry z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pomysł na szybki, sezonowy deser. Dzięki dodatkowi mąki razowej gorfy są kruchsze i jak dla mnie smaczniejsze:).
Dodatkowo można podać je z bitą śmietaną.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka mąki tortowej,
    • 1 szklanka mąki pszennej razowej, typ 1850,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 3 jajka,
    • 1 zaokrąglona łyżka cukru kryształu,
    • Około 1, 5 szklanki mleka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 6 dag masła,
    Dodatkowo:
    • Cukier puder do podania,
    • Świeże maliny do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Razowe gofry z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Mąki, jajka, cukier, oraz proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko.
  • dodanie masła 2. Po zmiksowaniu do ciasta dodajemy masło. Całość ponownie miksujemy.
  • pieczenie 3. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki lub mleka. Gotowe ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Ilość mąki, czy mleka zależy między innymi oraz wielkości jajek.
    Gofrownicę rozgrzewamy. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia. Gotowe studzimy na kratce. Podajemy je w towarzystwie ulubionych owoców. U mnie są to akurat maliny. Dodatkowo całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować