Gofry z malinami

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Wspaniałe i chrupiące gofry , które smakują wyśmienicie przez cały rok.

  • 20 min

Składniki:

  • składniki na 10 Gofrów :

    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka 3,2%
    0,5 szklanki wody gazowanej
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    troszkę soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Dodatki:
    maliny
    cukier puder
    ubita śmietana 30%

    olej do smarowania gofrownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Gofry

Gofry z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na gofry 1. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
    W osobnym naczyniu miksować pozostałe składniki, a następnie dodać pianę z białek delikatnie mieszając łyżką.
  • gofrownica 2. Rozgrzej gofrownicę. Jeśli masz zamiar piec gofry od razu po przygotowaniu ciasta to włącz ją już w czasie kiedy robisz ciasto na gofry.
    Następnie pędzelkiem umoczonym w oleju przesmaruj gofrownicę.
  • gofry 3. Łyżką wykładaj porcje ciasta na gofrownicę.
    Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem na złoty kolor około 8 minut.

Porady

Gofry można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnymi dżemami lub sosami. Gofry po usmażeniu odkładamy na metalową kratkę aby również od spodu odparowały. Chrupkość gofrów zależy również od dobrej jakości gofrownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować