Mielone w cieście

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mielone wieprzowe otoczone ciastem nalesnikowym.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g miesa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    100-150g mąki pszennej
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl wody (letniej)
    2 garscie płatków kukurydzianych
    2 łyżeczki cukru
    Sol
    Pieprz
    Bazylia
    Oregano
    Papryka w proszku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Mielone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroic w drobna kostkę (lub zetrzeć na tarce) i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso dokladnie rozrobic z cebulą i rozdrobnionym czosnkiem. Dodac jajko, sól, pieprz, oregano, bazylię i papryke i dokladnie rozrobic. Odstawić na 15 min
  • 2. Z mleka, 1 jaja, maki i wody wyrobic ciasto jak na naleśniki. Dodac platki i łyżeczkę cukru (ciasto musi być gęste).
  • 3. Z mięsa uformować kulki.
    Na dobrze rozgrzany olej wrzucić otoczone w cieście mielone. Smażyć ok 10-15 minut (aż do zarumienienia) na srednim ogniu.

Porady

Mieso dobrze jest przyprawić ciut bardziej, smak bedzie wyraźniejszy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować