Mielone w boczku w sosie grzybowym

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Aromatyczne kotlety mielone, zawijane w boczku w pachnącym lasem sosem. Takie kotlety są bardzo pyszne i z pewnością możesz je przygotować na obiad świąteczny.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g boczku wędzonego paski
    • 1 cebula
    • 1 całe jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżka majeranku
    • Sól
    Składniki na sos:
    • 100 g grzybów suszonych
    • 1 cebula
    • Olej do smażenia
    • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone w boczku w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Sposób przygotowania kotletów:
    1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
    2. Paski boczku po dwa na każdy kotlet, rozkładam, układam na paskach boczku kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°c.
  • sos 2. Sposób przygotowania sosu:
    1. Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
    3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia,sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
  • kotlety 3. 4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
    5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować